Çocuk ve Ergenlerde Teknoloji Bağımlılığı

İnternette fazla zaman geçiren çocuk ve ergenler giderek yalnızlaşmakta ve yüz yüze iletişim kurmakta zorlanmaktadır.

İnternette fazla zaman geçiren çocuk ve ergenler giderek yalnızlaşmakta ve yüz yüze iletişim kurmakta zorlanmaktadır. Bilgisayar ve internet kullanımı arttıkça, çocuklar özgüvenlerini kaybetmekte, sosyal gelişimleri gerilemekte, sosyal kaygı düzeyleri ve saldırgan davranışları artmaktadır. Bilgisayar ve internet bağımlılığı, okula giden çocukların sınıf içindeki öğrenme becerilerinde ve aile- toplum içindeki işlevselliğinde azalmaya sebep olur.

Teknoloji bağımlılığının çocuk ve ergenlerde yarattığı problemleri 3 başlık altında özetlemek gerekirse;

Teknoloji bağımlılığı, ev ortamında gelişir. Ev şu gibi kategorilerle eşleştirilir:

Yakın ilişkiler, aile bireylerinin birbirleri için orada olduğu algısı, samimi konuşmalar, paylaşılan geçmiş ve aile gelenekleri.

Ev ayrıca çocukların ve genç bireylerin dünyayı nasıl algılayacaklarını, fark edeceklerini ve dünyaya nasıl ulaşabileceklerini öğrendikleri yerdir. Fakat; bazen aile bireyleri birlik duygusunu kaybeder ve ailenin dağılmasına sebep olacak şekilde ruhsal bir yalnızlığa çekilir. Böyle bir durum çocukların ve genç bireylerin kafa karışıklığı ve kayıp hissetmesine ve gerçek dünyaya çekici bir alternatif oluşturan sanal gerçeklik ile aralarındaki mesafenin azalmasına sebep olur.

Sağlıklı internet kullanımı, çocuk ve gençlerin yaşadıkları deneyimleri yönlendirmelerine ve bilgi toplarken okuma, yazma, seçme, sınıflandırma gibi çeşitli becerileri kullanmalarına yardımcı olurken; kontrolsüz internet kullanımı çocuk ve gencin fiziksel, psikolojik,  sosyal ve bilişsel gelişimin olumsuz yönde etkilemektedir.

Teknoloji bağımlılığında ebeveynlerin etkisiz davranışlarını şöyle bir süreç olarak açıklayabiliriz;

Böyle bir durumda ne yapılmalı?