İlişkileri Tüketen 5 Gizli Sebep

Hepimiz, ilişkilerin kötü gitmesine sebep olan, bariz şeyleri biliriz: aldatmak, yalan söylemek, şiddet gibi. Fakat, bazen bunlar sadece yüzeysel semptomlardır ve kolaylıkla görülebilirler

Hepimiz, ilişkilerin kötü gitmesine sebep olan, bariz şeyleri biliriz: aldatmak, yalan söylemek, şiddet gibi. Fakat, bazen bunlar sadece yüzeysel semptomlardır ve kolaylıkla görülebilirler. Dış görünüşün arkasında, daha az görünen, fakat aynı zamanda kötü ilişkileri besleyen, daha kritik problemler yatar. Bunlar, daha sonrasında aldatma ya da diğer önemli problemlerin patlak vermesine sebep olur. Bunlardan bazıları şunlardır.

1- Saygısızlık Saygısızlık, çoğunlukla hem saygısızlığı yapan kişinin hem de saygısızlığa uğrayan kişinin farkında olamayacağı kadar üstü kapalıdır. Örneğin, ilişki içindeki taraflardan biri, diğerinin hatalarını, onun gelişimine yardım etme kılıfına büründürerek, ısrarla yüzüne vurmaktadır. Saygısızlığı yapan taraf, eleştirel yönünü güçlendiren ve böylece haklı hissetmesini sağlayan bir ailede büyümüş olabilir. Eleştirilen taraf ise, eleştiren bir aile ortamında büyümüş ve bu yüzden eleştiriyi kabul eden ve hak ettiğine inanan biri haline gelmiş olabilir. Bu koşullar altında, bu roller doğal görünse bile, bir tarafın bilinçdışı suçluluğu ve diğer tarafın gücenmesi büyür ve aldatma, yalan söyleme ve istismara yönelik diğer davranışlara öncülük eder.

2- Empati yoksunluğu Bir ilişkinin yürümesi için, iki tarafın da empati kurması, kendilerini en zor zamanlarda bile birbirlerinin yerine koyabilmeleri gerekmektedir. Çiftlerin sıklıkla karşılaştığı bir problemdir empati yoksunluğu. Örneğin, eğer ilişkide taraflardan biri seks istemiyorsa, diğer taraf deliye dönebilir ya da empati kurmaya çalışabilir. Partnerin, neden seks istemediğiyle ilgili, ne hissettiğiyle ilgili ve durumun nasıl ele alınabileceğiyle ilgili yapılacak empatik anlayış ilişkinin uzamasını sağlar.

3- İlgisizlik Bazen çiftler bir çok farklı sebepten dolayı birbirlerine karşı ilgisizleşebilir. Örneğin, değerleri ve ilgi alanları birbirinden farklı olduğu için. Biri para ve statüye değer verirken, diğeri edebiyat ve sanata değer veriyor olabilir. Ya da bir tarafın tutkuyla bağlı olduğu şeyler, diğerinin ilgisini çekmiyor olabilir ve bu da gizli bir öfkeye ya da çok da gizli olmayan bir kırgınlığa sebep olabilir. İlişkileri ilgisizlikten daha hızlı öldüren bir şey yoktur. Ve karşılıklı suçlama ve inkarlar karışıklığın büyümesine sebep olur.

4- İğneleyici Şaka Yapmak Şaka yapmak, çiftler aynı espri anlayışına sahip olduğunda yakınlık sağlayan olumlu bir şey olabilir. Fakat, bazen taraflardan biri, espriyi, diğerinin olumsuz tutumlarını göstermenin bir yolu olarak kullanır. Esprilerin altında bilinçdışı bir öfke olduğunda da, bu, ilişkinin zehirlenmesine yol açar.

5- -Mış Gibi Yapmak Bazen çiftler, zamanla birbirlerini sevmeyi bırakırlar ve bunu yaptıklarında, aralarında hala sevgi varmış gibi davranmaya çalışmaları doğal bir refleks olarak görünür. Bu genellikle, evli çiftlerde, yılların geçmesiyle meydana gelir. Birbirlerini sevdiklerini söylemeye devam ederler ve sevgilerini göstermek için hediye verme ve özel yemekler pişirme gibi yollar kullanarak rol yaparlar. Gerçek sevgiden, yapmacık sevgiye geçiş, yavaş yavaş ve üstü kapalı bir şekilde gerçekleşir. Bu süreçte çiftler, birbirlerinden sıkılabilir ve sevgi ihtiyaçlarını tatmin etmek için farklı ilgi alanlarına yönelebilir. Yapmacık sevgi, daha sonradan gerçekleşebilecek aldatmanın temelini oluşturur. Aldatma veya daha farklı kırılma durumları, çiftlerin birdenbire ilişkilerinde birbirlerini sevmelerine engel olan bir problem olduğunu fark etmelerini sağlar.

Gerald Schoenewolf

Çeviren: Mithra Psikoloji